Kesäauto harrastuksena: Klassikkoautoista autohuoltoon ja kesäajeluun

Autoharrastus: Enemmän kuin vain ajamista

Autoharrastus on monimuotoinen harrastus, joka voi pitää sisällään kaiken auton huollosta ja korjauksesta autojen keräilyyn ja näyttelyihin osallistumiseen. Harrastus voi olla yksilöllinen tai sosiaalinen, ja se voi tarjota mahdollisuuden oppia uusia taitoja, kuten mekaanisia taitoja, tai mahdollisuuden tutustua autojen historiaan ja designiin.

Suomessa autoharrastus on suosittua, ja Suomen Autoteknillinen Liitto ry:n mukaan maassamme on yli 1000 rekisteröityä autoharrastajien yhdistystä. Harrastajat jakautuvat eri alakulttuureihin, kuten hot rod -harrastajiin, tuning-harrastajiin, ralliharrastajiin ja klassikkoautoharrastajiin.

Autoharrastus ei ole vain miesten harrastus. Naisten osuus autoharrastajista on kasvanut viime vuosina, ja esimerkiksi Naisten Automobiilikerho ry:n jäsenmäärä on kasvanut tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Klassikkoautot: Menneisyyden helmiä

Klassikkoautojen keräily ja kunnostus on yksi autoharrastuksen muodoista. Klassikkoautoiksi luokitellaan yleensä yli 30 vuotta vanhat autot, jotka ovat säilyneet alkuperäisessä tai hyvin lähellä alkuperäistä kunnossa. Klassikkoautojen arvo voi vaihdella suuresti riippuen auton merkistä, mallista, kunnosta ja harvinaisuudesta.

Klassikkoautojen kunnostus on taitolaji, joka vaatii sekä mekaanista osaamista että tietoa autojen historiasta ja designista. Kunnostustyö voi olla aikaa vievää ja kallista, mutta monille harrastajille auton palauttaminen alkuperäiseen loistoonsa on palkitseva prosessi.

Suomessa klassikkoautoharrastus on suosittua, ja esimerkiksi Suomen Klassikkoautot ry:n jäsenmäärä on kasvanut tasaisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Klassikkoautoja näkee usein kesän automessuilla ja -tapahtumissa, ja ne ovat suosittuja nähtävyyksiä.

Auton huoltaminen: Osa autoharrastusta

Auton huoltaminen on tärkeä osa autoharrastusta. Säännöllinen huolto pitää auton hyvässä kunnossa ja pidentää sen käyttöikää. Huoltoon kuuluu muun muassa öljyn ja suodattimien vaihto, renkaiden tarkistus ja vaihto, jarrujen tarkistus ja huolto sekä moottorin ja voimansiirron tarkistus.

Auton huolto voi olla myös osa autoharrastusta. Monet harrastajat nauttivat siitä, että he voivat itse huoltaa ja korjata autonsa. Tämä vaatii tietysti mekaanista osaamista ja oikeita työkaluja, mutta se voi olla myös palkitsevaa ja säästää rahaa.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset kuluttavat vuosittain keskimäärin 600 euroa henkilöauton huoltoon ja korjaukseen. Tämä summa voi kuitenkin vaihdella suuresti riippuen auton iästä, merkistä ja käyttömäärästä.

Kesällä ajamisesta: Nautintoa ja vapautta

Kesä on monelle autoharrastajalle vuoden parasta aikaa. Lämpimät säät ja pitkät päivät houkuttelevat tien päälle, ja moni harrastaja ottaa kesäautonsa ulos talvisäilöstä. Kesällä ajamisessa on oma tunnelmansa, olipa kyse sitten pitkistä road trip -matkoista tai lyhyistä ajeluista maaseudulla.

Kesällä ajamisessa on kuitenkin myös omat haasteensa. Liikenne on kesäisin vilkkaampaa, ja erityisesti lomakaudella tiet voivat olla ruuhkaisia. Lisäksi kesäkuumalla auton moottori ja ilmastointi joutuvat koville, joten säännöllinen huolto on erityisen tärkeää.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset ajavat keskimäärin eniten kesäkuukausina, ja kesäkuu onkin usein vuoden vilkkain liikennekuukausi. Kesällä ajetaan myös eniten pitkiä matkoja, ja esimerkiksi heinäkuussa tehdään keskimäärin 30% enemmän yli 100 kilometrin matkoja kuin muina kuukausina.

Matkustajien viihde: Matka mukavaksi

Auto ei ole vain kulkuväline, vaan se voi olla myös viihteen lähde. Erityisesti pitkillä matkoilla on tärkeää, että matkustajat viihtyvät. Tähän voi vaikuttaa monin tavoin, kuten hyvällä musiikilla, äänikirjoilla tai elokuvilla.

Nykyautoissa on usein monipuoliset viihdejärjestelmät, jotka mahdollistavat musiikin kuuntelun, elokuvien katselun ja jopa pelien pelaamisen. Vanhemmissa autoissa viihtyvyyttä voi parantaa esimerkiksi kannettavilla DVD-soittimilla tai älypuhelimilla.

Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset kuuntelevat autossa eniten radiota ja musiikkia. Yli puolet suomalaisista kuuntelee autossa radiota päivittäin, ja kolmannes kuuntelee musiikkia älypuhelimelta tai muulta laitteelta. Äänikirjojen kuuntelu on myös yleistymässä, ja noin 10% suomalaisista kuuntelee äänikirjoja autossa vähintään kerran viikossa.

Yhteenveto: Kesäautoilu on monipuolinen harrastus

Kesäautoilu on monipuolinen harrastus, joka tarjoaa mahdollisuuksia oppimiseen, luovuuteen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Olipa kyseessä sitten klassikkoauton kunnostus, auton huolto tai kesäinen ajelu, autoharrastus tarjoaa monia mahdollisuuksia nauttia kesästä.

Autoharrastus on myös sosiaalinen harrastus, joka tarjoaa mahdollisuuksia tavata samanhenkisiä ihmisiä ja jakaa kokemuksia ja tietoa. Kesän automessut ja -tapahtumat ovat suosittuja kohtaamispaikkoja harrastajille, ja ne tarjoavat mahdollisuuden nähdä upeita autoja ja oppia uutta.

Kesäautoilu on myös harrastus, joka vaatii vastuullisuutta. Autoilun turvallisuus ja ympäristöystävällisyys ovat tärkeitä asioita, joita jokaisen autoilijan tulisi pitää mielessä. Turvallinen ja ympäristöystävällinen autoilu tekee kesäautoilusta nautinnollisemman kokemuksen kaikille.

Lisätietolinkit:

  1. Suomen Autoteknillinen Liitto ry
  2. Naisten Automobiilikerho ry
  3. Suomen Klassikkoautot ry

Lähteet:

  • Tilastokeskus: Henkilöauton huolto- ja korjauskulut
  • Tilastokeskus: Suomalaisten autoilutottumukset
  • Tilastokeskus: Autossa kuunneltava media
  • Suomen Autoteknillinen Liitto ry: Autoharrastajien yhdistykset Suomessa
  • Naisten Automobiilikerho ry: Jäsenmäärän kehitys
  • Suomen Klassikkoautot ry: Jäsenmäärän kehitys

Pidä huolta näkyvyydestä

Tuulilasin kiveniskemä on yleinen autoilijoiden kohtaama ongelma. Se voi tapahtua kenelle tahansa ja milloin tahansa, erityisesti vilkasliikenteisillä teillä tai maanteillä. Kiveniskemän korjaus ajoissa on tärkeää, sillä pienikin vaurio voi laajentua ja johtaa suurempaan halkeamaan.

Vastaa